sağlık turizmi nedir

Sağlık Turizmi Nedir? Nasıl Yapılır?

Mayıs 30, 2024

Dünya genelinde sağlık turizmi büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. Gelişen sağlık hizmetleri ve sosyal medyanın etkisiyle, artık hastalar başka bir ülkede tedavi olma fikrine çok daha sıcak bakıyorlar. Sağlık turizminde turistlerin favori durakları arasında Türkiye, öne çıkan ülkelerden. Global Healthcare Accreditation’ın verilerine göre ülkemiz 2019 yılında 700.000 hastayla listelerinin beşinci sırasındaydı. Öne çıkan hizmetler ise saç ekimi, kozmetik işlemler ve dental turizmdi. 2023’ün son çeyreğinde USHAS verilerine göre bu sayı tam olarak 1,538,643’e çıktı. Bu istatistiklerle, sağlık sektöründeki büyümenin hızını çok daha iyi kavrayabilirsiniz. Peki, bu sektörden nasıl kazanç sağlayacaksınız? Sağlık turizminde bir rehber ile yola çıkmak önemlidir. Doğru adımları atmak için ICON gibi sağlık turizmi odaklı bir firma ile çalışmak (danışmanlık almak) sürecin başlangıcında ve sonrasında faydalı olacaktır.

Bugünkü yazımızda sağlık turizmini A’dan Z’ye ele alarak size kapsamlı bir rehber sunacağız. Bu sayede mevzuatlar, koşullar ve standartlar hakkında bilgi sahibi olacak ve size danışmanlık firması olarak hangi noktalarda destek sunduğumuzu detaylıca öğreneceksiniz.

Öncelikle sağlık turizminin ne demek olduğu ve nasıl yapıldığı uzmanlarımız tarafından oluşturulan raporlar ile verilere dayalı şekilde anlatarak başlayalım.

Sağlık Turizmi Nedir?

Sağlık Turizmi Derneği, sağlık turizmini “Sağlığına kavuşmak için ikamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye herhangi bir sebeple tedavi amaçla gidilmesi,” şeklinde tanımlıyor.

Yani sağlık turizmi, insanların sağlık hizmetleri almak için farklı bir ülkeye veya şehre seyahat etmeleri anlamına gelir. Bu tür turizm, özellikle yüksek kaliteli tıbbi hizmetler, daha düşük maliyetler veya uzmanlık alanlarında uzmanlaşmış sağlık kuruluşlarına erişim sağlamak amacıyla tercih edilir. Örneğin, bir kişi diş implantı, estetik cerrahi, organ nakli veya diğer tıbbi prosedürler için başka bir ülkeye seyahat edebilir. Sağlık turizmi, hem hastalar hem de sağlık hizmeti sağlayıcıları için birçok fayda sunabilir.

Sağlık turizminin kapsamı da oldukça geniştir. Öyle ki, hastalara tıbbi tedavilerden rehabilitasyon ve fizik tedaviye kadar çeşitli hizmetler sunulur. Sağlık turizminin türüne ve hedef kitlesine bağlı olarak konumu, bütçesi ve koşulları da değişecektir.

Genel olarak bu tür seyahatler daha iyi ve daha uygun fiyatlı sağlık hizmetlerine erişim, uzmanlık alanlarındaki belirli doktorlar veya tedavi yöntemleri, daha kısa bekleme süreleri ve daha konforlu bir ortamda tedavi gibi çeşitli sebeplerle tercih ediliyor. Türkiye Sağlık Turizmi Derneği, bu sebepleri dokuz maddede şu şekilde sıralıyor:

  1. Ülkesinde yüksek teknolojili sağlık hizmetleri ve profesyonel insan kaynaklarının azlığı veya yokluğu,
  2. Tedaviyle birlikte tatil yapma arzusu,
  3. Sağılık hizmetlerinin kendi ülkelerinde pahalı olması,
  4. Çok daha kaliteli sağlık hizmeti almak istenmesi,
  5. Kendi ülkesinde herhangi bir sebepten dolayı ameliyatının bilinmesini ,istenmemesi (Estetik Cerrahisi, İnfertilite tedavisi vb.)
  6. Ülkesinde iklim ve coğrafi olarak tatil için kısıtlı imkan olduğu durumlarda yapılan turizm hareketliliği (ormanlık, yaylalar, tarihi ve kültürel zenginliği olan ülkelere gidiş),çoğunlukla termal tesisin ve Termal Turizm imkanlarının çok olduğu bir ülkede tatil yapma talebi.
  7. Kronik hastaların, yaşlıların ve engellilerin başka ortamlara gitme ve tedavi olma isteklerinin oluşması,
  8. Uyuşturucu ve farklı bağımlılıkları olan kişilerin farklı veya daha uygun ortamlarda olma istekleri,
  9. Kişinin hayata tutunma ve yaşam isteği.

Motivasyonları ne olursa olsun, hastaların başka bir ülkede tedavi olanaklarına sıcak baktığını söylemek yanlış olmaz. Üstelik bu tercih, her sene biraz daha yaygın hale geliyor.

Sağlık turizmi denince akla gelen ülkelerden bir tanesi de Türkiye. Türkiye’nin bu sektördeki popülerliği haklı sebeplere dayanıyor diyebiliriz. Uzmanlarımız, üst düzey kliniklerimiz ve ülkemizin kültürel dokusu, Türkiye’yi avantajlı kılan seçeneklerden sadece birkaçı.

USHAŞ’a göre 2019 yılında “Sağlık turizmi ve turistiğin sağlığı kapsamında ülkemizde 756.926 hasta sağlık hizmeti almıştır.” Güncel veriler ise geçtiğimiz yıl olan 2023 için 1.538.643 hasta şeklinde. Bu devamlı büyüme ülkemizi globalde tanıtarak, ekonomimize ve yerel işletmelere de büyük katkı sağlıyor. Türkiye’nin sağlık sektöründe neredeyse global bir dev haline gelmesini sağlayan sebepleri detaylı incelemek isterseniz, bu konudaki “Türkiye’de sağlık turizmi” yazımızı okuyabilirsiniz.

Sağlık Turizmi Nasıl Yapılır

Türkiye’de Sağlık Turizmi Nasıl Yapılır?

Türkiye’de sağlık turizmi çeşitli kriterlere bağlanmıştır. Örneğin, eğer sağlık kuruluşuysanız hasta takip sistemine sahip olmanız, hizmet verdiğiniz ortamı sağlık standartlarına uygun tutmanız, bünyenizde çalıştırdığınız kişilerin uzmanlıkları ve yetkinlikleri gibi faktörler göz önünde bulundurulacaktır.

Turizm acentesiyseniz, hastalara rehberlik, ulaşım, çeviri gibi pek çok hizmet sağlamanız beklenecektir. Sağlık turizmi kapsamında hastanın haklarının korunması ve memnuniyetinin sağlanması çok önemlidir. Anlayacağınız gibi, sağlık turizmi denince pek çok mevzuattan bahsedebiliriz. Peki bu konuda adımlarınızı nasıl doğru atabilirsiniz? Öncelikle, sağlık turizminde aracı firmaların konumunu ele alan “sağlık turizmi aracı kuruluş hizmetleri” yazımızı inceleyebilirsiniz. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi edindikten sonra, en önemli ve hayati aşama Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı’ndan alınması gereken “sağlık turizmi yetki belgesi” olarak da bilinen süreç başlangıç belgesi yer almaktır. Bu belge, Türkiye’de sağlık turizmi faaliyetlerinize başlamaya hak kazandığınızı gösteren resmi bir evraktır. Yetki belgesi süreci birkaç aşamadan oluşur ve düzenli ilerletilmesi gerekir. Dilerseniz detaylı göz atalım:

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Türkiye’de sağlık turizmi faaliyetlerinde bulunmak istiyorsanız, Sağlık Turizmi Yetki Belgesi almanız şarttır. Bu belge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı tarafından verilir. Sağlık Turizmi Yetki Belgesine hak kazanabilmek için çeşitli yetki belgesi koşulları ve kriterlerini sağlıyor olmanız şarttır.

Yetkinlik belgenizi alma sürecimiz kısaca şöyle işler: Sağlık kuruluşlarının yetkinliği sağlandıktan hemen sonra doğrudan alınabilir. Acenteler içinse durum biraz daha farklıdır, A grubu işletme belgesi aldıktan sonra, acente yetkinlik kriterlerini uyup uymadığınız değerlendirilir. A grubu işletme belgesi TÜRSAB’dan alınır.

Yetki belgesi süreci, sağlık turizmi faaliyetlerini belli standartlarda tutmak için özenle ilerletilir. Dolayısıyla, kuruluşunuzu veya acentenizi sağlık turizmine hazırlarken ekstra destek almanız, işleri sizin için kolaylaştıracaktır. ICON’da sağlık turizmi yetki belgenizi almaktan sağlık turizmi devlet teşviklerine kadar her meselenin organizasyonunu sizin için üstleniyoruz. Bu sayede, emek ve yatırımlarınızın geri dönüşünü maksimize ediyoruz.

Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?

Sağlık turizmi, her kitleye ve ihtiyaca hitap edecek şekilde birkaç kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler sayesinde farklı motivasyonlara sahip pek çok kişi sağlık turizmi faaliyetlerine yönlendirilmiş olur. Sağlık turizmi çeşitleri, genel olarak dört başlıkta incelenebilir.

Bunlardan ilki, ve belki en popüleri, kozmetik işlemlerin de içinde bulunduğu tıp (medikal) turizmdir. Her yıl pek çok hasta, cerrahi işlemler için farklı ülkeleri tercih etmektedir.

Bir diğeri termal turizmdir. Termal turizm, sıcak su kaynaklarının fiziksel iyileşme, dinlenme ve rahatlama aracı olarak kullanıldığı bir turizm tipidir. Doğal su kaynaklarıyla Türkiye, muazzam bir termal turizm destinasyonudur.

Üçüncü sağlık turizmi kategorisi, fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Bu tür turizm, özel rahatsızlıkları olan bireylerin daha kapsamlı tedavi alabilmek için ülke değiştirmesini içerir.

Son sağlık turizmi kategorisi ise yaşlı ve engelli turizmidir. Bu turizm çeşidi, yaşlı ve engelli bireylerin sosyalleşmesi, bakım hizmetlerinden faydalanması ve tedavi olanaklarını kapsar.

Türkiye’de Sağlık Turizmi Yapılan Yerler Nerelerdir?

Türkiye’de sağlık turizmi, sağlık turizminin türüne göre pek çok şehirde gerçekleştirilir.  İstanbul, Ankara, Antalya gibi şehirler tıp turizmi ve kozmetik işlemler için oldukça popülerdir. Bu şehirler, imkan bakımından küçük şehirlere kıyasla büyük avantaja sahiptir. Öte yandan, termal turizm için sıcak su kaynaklarının bulunduğu Pamukkale, Afyonkarahisar gibi şehirler öne çıkar. Bu şehirlerde bulunan tesisler, yüksek kapasiteleri ve standartlarıyla her yıl pek çok turisti ağırlamaktadır.

Sağlık Turizmi Devlet Destekleri Nelerdir?

Sağlık Turizmi Devlet Destekleri Nelerdir?

Sağlık turizmi devlet destekleri, sağlık sektörüne girişinizi önemli ölçüde kolaylaştırır.

Sağlık turizmi, ülke ekonomisine büyük katkı sağlar. Doktorlar, diş hekimleri, hastaneler ve seyahat acenteleri gibi pek çok kişi ve kuruluş bu teşviklerden faydalanabilir.

Sağlık turizmi devlet destekleri arasında pazara giriş belgeleri, tescil ve koruma, hasta yol gibi pek çok teşvik bulunur. Teşvikler hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, bu konuda hazırladığımız “sağlık turizmi devlet teşvikleri” yazıya göz atabilirsiniz.

Sağlık Turizmi Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bizimle çalışarak, sağlık turizmi teşvik başvuru sürecini kolay ve hızlı bir şekilde yürütebilirsiniz. Devlet teşvikleri ülke ekonomisine katkı sağlamak ve turizm gelirlerini artırmak için müthiş bir araçtır. Müşterilerimizin bu teşviklerden eksiksiz yararlanabilmesi için kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunmaktayız. Hizmetlerimizin arasında yasal düzenlemeler, destinasyon seçimi, pazarlama ve tanıtım gibi pek çok faydalı servis var. Bu sayede, sağlık turizmi faaliyetlerinizi hızlandırıyor ve işinizin başarısını garanti ediyoruz.

Bizimle çalışırken, sağlık turizmi başvurunuzun tüm detaylarıyla ilgili sizi yönlendireceğiz. Yasal düzenlemelere hakim uzman ekibimiz sürecin bir an önce sonuçlandırılması için disiplinle çalışacak. Böylece, sağlık turizmi teşvik başvurularınızın dönüşünü olabildiğince hızlı alacaksınız.

İletişim sayfamız üzerinden hemen bizimle iletişime geçebilir, +90 543 964 42 66 numaralı işletme hattımızdan bizi arayabilir ya da Fatih, Istanbul’da bulunan ICON Danışmanlık ofisimize gelerek bizlerden 1’e 1 danışmanlık alabilirsiniz.

Sağlık Turizminin Önemi Nedir?

Sağlık turizmi, günden güne daha fazla popülerlik kazanan bir sektördür. Her sene, sağlık turistlerinin sayısı büyük bir hızla artmakta, dolayısıyla ülkeler de sağladıkları sağlık turizmi olanaklarını devamlı genişletmektedir. CDC’nin paylaştığına göre, sadece Amerika’dan milyonlarca kişi sağlık hizmetleri için başka ülkeleri tercih etmektedir. Tercih edilen ülkeler arasında Türkiye, önemli bir konuma sahip. Öyle ki, Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, geçen sene yaptığı bir konuşmada ufak düzenlemelerle sağlık turizmi gelirimizi 20 milyar dolara çıkarabileceğimizi öngörmüştü.

Peki, sağlık turizmi neden önemli?

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin sağlık turizmi konusunun ülkemizde ekonomik katkıları hakkında yaptığı araştırması olan, Türkiye’nin Dünya Sağlık Turizmindeki Yeri ve Ekonomik Boyutu araştırmasında şöyle tanımlanıyor: 

“Sağlık turizmi hastaların ve hasta ailelerinin rahatlığını sağlamak için tıbbi seçenekleri sunmayı hedeflemektedir. Gelişmiş ülkelerdeki eğitim ve refah seviyesinin yüksek olmasına paralel olarak, sağlık hizmetleri sunumu da yüksek maliyetli olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yaşlanan nüfusun sağlık ihtiyaçları ve sağlık giderlerinin payı her geçen gün artmaktadır. Sosyal güvenlik maliyetlerinin artması, sosyal güvenlik kurumlarını zorlamaktadır. Bu sıkıntıları aşmak için, gelişmiş ülkelerde bulunan sosyal güvenlik kurumları ve özel sigorta kuruluşları, kaliteli tıbbi hizmet sunan ve yakın mesafede yer alan ülkelerle paket anlaşmalar yaparak, sağlık hizmetlerini düşük maliyetle alma çabaları görülmektedir.”

Yukarıdaki alıntıda bahsedildiği gibi, sağlık hizmetlerine herkesin ihtiyacı vardır. Ancak bir ülke gelişmiş de olsa, sunduğu sağlık hizmetleri herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yeterli olmayabilir. Bu durumda, sağlık turizmi devreye girer. Kişiler daha uygun maliyetli tedavi imkanlarından faydalanarak sağlıklarına kavuşabilirler. (Bu, sadece Amerika’ya kıyasla %30 ila %80 arasında daha uygun hizmet anlamına gelir.) Üstelik kişiler sağlık turisti olarak gittikleri ülkenin ekonomisine de katkıda bulunurlar. Bu da bizi sağlık turizminin ikinci büyük avantajına götürür. Aktif olarak sağlık turizmi faaliyetleri yürüten ülkeler, bu sektörden büyük kazançlar elde edip ülkelerini kalkındırabilir.

Bunlara ek olarak, sağlık turizmi aynı zamanda bir seyahat fırsatıdır. Tedavi sürecinde aynı anda tatil yapmak ve başka bir ülkeyi keşfetmek pek çok kişi için oldukça cazip bir seçenektir. Özellikle aşamalı veya uzun süreli bir tedavi için tercih yapacak turistler, tatile uygun ülke ve şehirleri tercih etme eğilimi gösterir.

Özetle, sağlık turizmi hem kuruluşlar hem acenteler hem de sağlık turistleri için pek çok avantaj sunan çok yönlü bir sektördür. Söz konusu faaliyetlerden herkesin memnun kalmasını sağlamak için de belli başlı standartları zorunlu kılınmıştır. Sağlık turizminin bir diğer avantajı da budur; koşulları yasal düzenlemelerle belirlenmiştir. Dolayısıyla hem sağlık kuruluşlarının hem de sağlık turistlerinin hakları gözetilir.

ICON Danışmanlık + Sağlık Turizmi = Kazanç & Büyüme

Sağlık turizmi, kapsamlı bir alandır. Dolayısıyla bu yazıda ele aldığımız tüm konular sektöre yeni girenler için karmaşık ve zorlayıcı olabilir. Pazarın özellikleri, markanızı tanıtmak ve otoritesini sağlamak, yasal düzenlemeler ve teşvikler gibi pek çok konuda bilgili olmak sağlık turizmi faaliyetlerinizi başarıyla ulaştırmak için şarttır. Peki, nereden başlayacaksınız? Bırakın çözüm ortağınız ICON size destek olsun.

ICON’da sağlık turizmi teşvik danışmanlığından başvuru süreçlerinin yönetimine kadar her alanda destekçiniz olmaya hazırız. İşletmenizi büyütmek ve kazancınızı maksimize etmek istiyorsanız, uzman ekibimiz vizyonunuzu hayata geçirecek. Bize şimdi ulaşın ve bilgi alın!

Sıkça Sorulan Sorular


Sağlık turizmi yönetmeliğini nasıl okuyabilirim?

Sağlık turizmi yönetmeliğini Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazete‘sinin internet sitesinden veya Sağlık Bakanlığı‘nın resmi web sitesinden okuyabilirsiniz.

Sağlık turizmi acentaları tam olarak ne iş yapar?

Sağlık turizmi acentaları, yabancı hastaların Türkiye’de tedavi görmesini organize eder. Tedavi sürecini planlar, transfer, konaklama, tercümanlık hizmetleri ve diğer lojistik destekleri sağlarlar.

Sağlık turizmi hasta takip sistemi nedir?

Sağlık turizmi hasta takip sistemi, sağlık turizmi kapsamında gelen hastaların tedavi süreçlerini izlemek, verimliliği artırmak ve hizmet kalitesini yükseltmek için kullanılan sistemin genel adıdır.

Sağlık turizmi sertifikası ve sağlık turizmi yetki belgesi aynı şey midir?

Hayır, sağlık turizmi sertifikası, belirli eğitim ve standartları karşıladığını gösteren bir belgedir. Sağlık turizmi yetki belgesi ise, bir kuruluşun sağlık turizmi faaliyetlerinde bulunma yetkisini aldığını gösterir.

Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı’nın görevi nedir?

Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı, sağlık turizmi ile ilgili politika ve stratejilerin belirlenmesi, uygulanması ve koordinasyonunu sağlar. Ayrıca, sektörün geliştirilmesi ve denetlenmesi gibi görevleri de vardır.

Sağlık turizmi eğitimlerini almak mantıklı mıdır?

Evet, sağlık turizmi eğitimleri, sektörde çalışmak isteyenler için bilgi ve becerilerini geliştirmek, yasal gerekliliklere uygun hizmet sunmak ve rekabet avantajı sağlamak açısından faydalıdır.

Sağlık turizmi NACE kodu nedir?

Sağlık turizmi, NACE kodu 7990 olarak bilinir. Bu kod, tıbbi tedavi veya sağlık hizmetleri almak amacıyla bir ülkeden diğerine seyahat eden kişilere yönelik hizmetleri kapsar. Eğer sağlık turizmi aracı kuruluşu kurmayı düşünüyorsanız, ayrıca 86.21 NACE kodu altındaki “Genel hekimlik uygulama faaliyetleri” kategorisini de inceleyebilirsiniz.

Veysel Altuntaş